ПРОДАЖБА: 20% отстъпка за обувки TYR Купи сега
Miten valita hyppynaru?

Miten valita hyppynaru?

23. 8. 2021 9 min. luetaan

Naruhyppely polttaa paljon kaloreita, parantaa kuntoa ja saat hyvän tunnelman treenin jälkeisten endorfiinien ansiosta. Miten voit valita hyppynarun, miten säädät sen pituuden ja miten hypit oikealla tavalla?

Oletko lukenut, että hyppiminen on tehokas rasvanpolttoon ja kunnon kohottamiseen? Oletko hyppinyt narua jo jonkin aikaa, mutta et ole varma, onko sinulla oikea hyppynaru? Etkö tiedä, kuinka pitkä hyppynarun pitäisi olla sinun pituuteesi nähden?

Riippumatta siitä, kuulutko johonkin edellä mainituista ryhmistä, autamme sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan hyppynarun. Voimme auttaa sinua valitsemaan oikean pituuden ja opetamme sinut hyppäämään sen yli oikealla tavalla. Sen lisäksi annamme sinulle vinkkejä monipuoliseen harjoitteluun hyppynarulla.

Miten valita hyppynaru

Hyppynarun valinta materiaalin mukaan

Hyppynaruja on paljon. Materiaali vaikuttaa suuresti hyppynarun nopeuteen, ja erilaiset hyppynarut on tehty tietynlaista urheilua tai harjoitusta varten. Valitse oikea naru meidän kanssamme.

Muoviset hyppynarut

PVC-materiaalista valmistetut hyppynarut sopivat erityisesti aloittelijoille. Niiden kiistaton etu on se, että jos hyppy ei onnistu, pehmeä muovinen hyppynaru tuskin satuttaa sinua. Muoviset hyppynarut ovat hyvin kevyitä, mikä tekee niistä samalla hitaita: jos siis hyppäät jo jonkin aikaa hyppynarulla tai jos haluat oppia edistyneempiä elementtejä (kuten tuplanaruhyppyjä), suosittelemme valitsemaan teräksisen hyppynarun.

Sopiiko muovinen hyppynaru sinulle? Jos olet aloittelija ja hyppiminen vielä usein epäonnistui tai jos harjoittelet usein kuntosalin ulkopuolella karkealla pinnalla (soralla, tiellä, parkkipaikalla talon edessä), älä epäröi ja hanki se.

Haluan muovisen hyppynarun

Teräksiset hyppynarut

Elite SRS Bullet Fit POWER SYSTEM - ULTRA JUMP Thorn + Fit Speed Rope One

Teräksiset hyppynarut kätkevät sisäänsä hyvin ohuen teräsvaijerin, joka on päällystetty nailonilla tai PVC:llä. Niissä on usein irrotettavat kahvat, joten voit muuttaa hyppynarun pituutta tai vaihtaa kuluneen vaijerin uuteen. Niitä kutsutaan nopeusnaruiksi: teräsvaijerin ansiosta nämä hyppynarut ovat erittäin nopeita, joten ne sopivat edistyneille urheilijoille tai henkilöille, jotka haluavat oppia raskaampia elementtejä hyppynarulla. Tietysti voit ostaa tämän hyppynarun myös aloittelijana, mutta sillä on yksi haittapuoli: jos et vielä osaa sitä hyvin, se voi olla kivuliasta :).

Sopiiko teräksinen hyppynaru sinulle? Hypitkö usein ja haluatko oppia tekemään tuplanaruhypyt (tai osaatko jo tehdä sen ja haluat parantaa sitä)? Oletko innokas Cross Training-harjoittelun harrastaja? Vai tarvitsetko eripituisia hyppynaruja, jotta voit säätää niitä tarpeidesi mukaan? Silloin teräksinen hyppynaru on selvä valinta.

Haluan teräksisen hyppynarun

Nahkaiset hyppynarut

Nahkaisissa hyppynaruissa on ohut nahkaköysi, ja niitä käyttävät useimmiten nyrkkeilijät. Niiden hinta on korkeampi (noin 40 €), mutta laadusta maksetaan - nahkaköysi on todella kestävä.

Puuvillaiset hyppynarut

Luultavasti jokainen meistä kokeili puuvillaisia hyppynaruja ala- tai yläasteella. Puuvillainen hyppynaru kestää pitkään ja se on suhteellisen halpaa. Muoviseen hyppynaruun verrattuna se on nopeampi, teräksiseen hyppynaruun verrattuna hitaampi. Puuvillaköydellä hyppiminen on paljon kivuttomampaa kuin teräsköydellä. Siksi se sopii lapsille (kivuttomat epäonnistuneet yritykset ovat ensimmäinen askel onnistuneisiin yrityksiin) tai hyppimiseen karkealla pinnalla (kivipolulla jne.), joka vahingoittaisi teräsköyttä.

Mitkä kahvat kannattaa valita?

Hyppynarun kahvoihin pätee yksinkertainen sääntö: "mitä pienempi ja kevyempi, sitä parempi". Hyppynarun kahvan optimaalinen koko on noin kämmenen pituus sormenpäistä ranteeseen.

Mietitkö vielä, minkä hyppynarun valitsisit? Top4Fitness-tiimi suosittelee hyppynaruja, joissa on teräslanka ja kuulalaakerit kahvassa ja jotka ovat kevyitä, nopeita, kompakteja ja kestäviä. Sitä paitsi et varmasti erehdy Elite SRS Surge 3.0-hyppynarun kanssa.

Ja vielä yksi asia

Hyppynarut laakereilla

Elite SRS Surge 3.0 Elite SRS Bullet Fit Elite SRS Surge 3.0

Hyppynaru, jonka kahvassa on laakerit, lisää vielä mahdollista hyppynopeutta vähentämällä vastusta narua pyörittäessä. Ne sopivat erinomaisesti Cross Training-harjoitteluun, nyrkkeilijöille tai säännölliseen ja nopeaan hyppimiseen.

Haluan hyppynarun, jossa on laakerit

Hyppynarut lapsille

Kaupoista löydät myös lasten hyppynaruja, jotka sopivat täydellisesti pieniin käsiin. Suosittelemme Power System Cross-hyppynarua, jossa on pehmeä PVC-köysi ja helposti säädettävä pituus (jota varmasti arvostat, kun kasvatat lapsia).

Voit myös hankkia hyppynaruja, jotka on tehty juuri tiettyä urheilulajia varten – esimerkiksi voimisteluhyppynaru, kuntoilu-hyppynaru, nyrkkeilyköysi, tai Cross Training-harjoittelun-hyppynaru.

Jump rope

Hyppynarun oikea pituus

Hyppynarun tyypin lisäksi on tärkeää valita oikea pituus tai säätää naru oikeaan pituuteen.

 • < 150 cm kehon korkeus - hyppynarun pituus 2,10 m.
 • 160–170 cm kehon korkeus - hyppynarun pituus 2,50 m.
 • 170–180 cm kehon korkeus - hyppynarun pituus 2,75 m.
 • 180–190 cm kehon korkeus - hyppynarun pituus 2,85 m.
 • > 190 cm kehon korkeus - hyppynarun pituus 3,00 m.

Voit helposti testata oikean pituuden. Sinun tarvitsee vain nousta seisomaan valitun hyppynarun keskelle ja kahvojen päiden pitäisi ulottua kainaloihin. Älä aliarvioi hyppynarun pituuden merkitystä. Liian lyhyt tai pitkä naru pilaa oikean hyppytekniikan. Lyhyt hyppynaru houkuttelee taivuttamaan jalkoja. Liian pitkä hyppynaru johtaa käsien viemiseen pois vartalosta tai kompastumiseen. Jos hyppynarussa on säädettävä köyden pituus, katkaise ylimääräinen köysi (pihdeillä), muuten se estää sinua hyppäämästä.

Miten hyppiä narua oikealla tavalla?

Oletko jo ostanut sopivan hyppynarun? Hienoa. Mukavien urheiluvaatteiden lisäksi sinulta puuttuvat vain laadukkaat kengät. Emme todellakaan suosittele hyppimistä paljain jaloin. Iskut rasittavat jalkoja ja koko kehon niveliä, ja kengät vaimentavat näitä iskuja. Paljain jaloin hyppiminen voi siis olla täysin epämiellyttävää. Voit hyppiä kotona, ulkona tai kuntosalilla. Mitä pehmeämpi maasto, sitä pehmeämmät iskut ja sitä vähemmän niveliin kohdistuu rasitusta.

Treenikengät miehille Treenikengät naisille

 

Koska narulla hyppiminen on sydänliikuntaa, se vaatii vain hetken dynaamista venyttelyä ja aktivointia ennen hyppimistä. Keskity erityisesti pohkeisiin, käsivarsiin, yläselkään ja kehon keskipisteeseen.

Hyppiminen ei ole tiedettä. Katso, miten oikea tekniikka toimii.

 • Pidä hyppynarun kahvoista tiukasti kiinni, mutta rentouta ranteet.
 • Köysi on takanasi (jalkojesi takana).
 • Pidä pää pystyssä ja rentona.
 • Työnnä hartiat poispäin korvista.
 • Taivuta käsiä kyynärpäistä ja pidä kyynärpäät lähellä vartaloa.
 • Hypi varpaiden yli, älä kantapäiden tai koko jalan yli.
 • Älä polje, se on helppo ja siro liike.
 • Älä taivuta polvia hyppiessäsi. Pidä ne suorassa.
 • Kaikki ylävartalon liikkeet lähtevät kyynärvarsien ja ranteiden liikkeistä.
 • Hengitä säännöllisesti, älä pidätä hengitystäsi.

Harjoitukset

Hyppynaru toimii loistavana harjoitteluvälineenä. Voit käyttää sitä lämmittelyyn, osana harjoittelua tai hyppimiseen itsenäisenä harjoitteluna. Kummallakaan vaihtoehdolla et mene pieleen. Se on monimutkainen harjoitus. Lämmitellään ja treenataan koko kehoa. Näin parannat kuntoasi. Voit kokeilla kaikenlaisia temppuja ja harjoituksia. Etkä tarvitse siihen erityistä huonetta. Vapautat paljon endorfiineja, koska hyppiminen on hauskaa ja täysin erilaista kuin muut liikuntamuodot. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, poltat huomattavan määrän kaloreita. 65 kg painava urheilija polttaa 10 minuutin hyppelyllä 130 kcal.

Katso, mitä lihaksia käytetään oikealla tekniikalla:

Jumping Rope Muscles

Picture source: crossfitmagnitude.com

Hyppyjä on monia erilaisia: normaaleja naruhyppyjä, tuplanaruhyppyjä, yhdellä jalalla hyppimistä, taaksepäin hyppyjä, ristikkäishyppyjä ja paljon muuta. Mielikuvitukselle ei ole rajoja. Kokeile leikkiä hyppynarulla ja opettele erilaisia elementtejä.

Vinkkejä harjoitteluun hyppynarulla

Muista tehdä dynaaminen lämmittely ja venyttely ennen jokaista hyppynaruharjoitusta (poikkeuksena on hyppynaruharjoitus lämmittelyharjoituksena). Älä jätä väliin pohkeiden ja hartialihasten venyttelyä harjoituksen lopussa.

Hyppynaru osana lämmittelyä:

 • 30 sekuntia normaaleja naruhyppyjä
 • 30 sekuntia jalat ristiin
 • 30 sekuntia juosta paikalla
 • 30 sekuntia polvien nosto (High Knee)

3 kierrosta ja sen jälkeen klassinen harjoittelu

Naruhyppely varsinaisena harjoitteluna

 • 50 sekuntia normaaleja hyppyjä / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia hyppyjä oikealla jalalla / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia normaaleja hyppyjä / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia hyppyjä vasemmalla jalalla / 10 sekuntia lepoa
 • 50 sekuntia normaaleja hyppyjä / 10 sekuntia lepoa
 • 50 sekuntia taaksepäin hyppyjä / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia normaaleja hyppyjä / 10 sekuntia lepoa
 • 50 sekuntia juosta paikalla / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia normaaleja hyppyjä / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia tuplanaruhyppyjä / 10 sekuntia lepo
 • 50 sekuntia normaaleja hyppyjä / 10 sekuntia lepoa

3 kierrosta, 1 minuutti lepoa välissä

Naruhyppely osana harjoitusta

Annie (Cross harjoittelu)

50–40-30-20-20-10 toistoa
Tuplanaruhyppyjä (tai kaksinkertainen määrä normaaleja naruhyppyjä)
Istumaannousuja

Ensin 50 tuplanaruhyppyä (tai 100 normaalia naruhyppyä), sitten 50 istumaannousua. Sitten 40 tuplanaruhyppyä, 40 istumaannousua jne.

Harjoittelu kahvakuulalla ja omalla painolla

5 kierrosta:
50 normaalia hyppyä
40 kyykkyä kehonpainolla
30 kahvakuulaheilautusta
20 sekuntia Hollow Hold-asento

Tabata

1. kierros: normaaleja hyppyjä
2. kierros: Bicycles (pyöräily)
3. kierros: normaaleja hyppyjä
4. kierros: istumaannousuja painolla, jalat suorassa
5. kierros: normaaleja hyppyjä
6. kierros: askelkyykkyjä painolla
7. kierros: normaaleja hyppyjä
8. kierros: kyykkyjä painolla

Yksi kierros kestää noin 20 sekuntia - 10–20 sekuntia harjoitellaan ja sitten rentoudutaan 10 sekuntia. Jokainen harjoitus (esim. naruhyppyjä) toistetaan 8 kertaa. Sen jälkeen rentoudutaan 1 minuutin ajan ja sitten siirrytään toiseen kierrokseen (esim. pyöräily).

Kiertoharjoittelu

1. normaaleja hyppyjä
2. punnerruksia käsipainoilla
3. jalan nostoja
4. yleisliikkeitä
5. askelkyykkyjä
6. kolmepäisen olkalihaksen punnerruksia
7. kyykkyjä painolla
8. Mountain Climber (vuorikiipeilijä-liikkeitä)
9. kahvakuulaheilautuksia
10. lankku-asento kuntosalipallolla
11. boksi paikallaan käsipainoilla
12. istumaannousuja kuntosalipallolla

30 sekuntia harjoitellaan, 10 sekuntia rentoudutaan; yhteensä 4 kierrosta, 1 minuutin lepo jokaisen kierroksen jälkeen.

Tulet varmasti rakastumaan hyppynaruun. Miellyttävän ja hauskan harjoittelun lisäksi poltat paljon kaloreita, nautit kuntoilusta ja saat hyvän tunnelman treenin jälkeisten endorfiinien ansiosta. Tutkimustulosten mukaan hyppiminen parantaa yleistä koordinaatiota, tasapainoa ja kuntoa. Saimmeko sinut vakuuttuneeksi? Onko sinulla jo hyppynaru?